Dödsmisshandel

Har du viljan att stoppa våldet?
Läs, kopiera och lägg ut i din blogg!

image228

( Känsliga varnas )


Till minne av John Hron

Det är onsdag kväll, en av de allra sista dagarna av sommarlovet. John ska börja skolan på måndag, åttonde klass. Han bor i Kungälv med sina föräldrar. Fadern är invandrare från Tjeckoslovakien. Johns stora intresse är kanot, och i juli har han varit i Oxelösund och tävlat i ungdoms-SM och fått bronsmedalj.

Innan sommarlovet är slut har John och en kamrat beslutat att tälta ute vid Ingetorpssjön, ett populärt tillhåll för traktens ungdomar. Johns mor skjutsar dem ut och hon känner sig lite orolig. Sjön ligger åtta kilometer från hemmet. Pojkarna tycker hon är sjåpig. Det är ju så pojkar tycker om oroliga mammor. När hon släppt av dem följer de stigen till klippudden vid den södra änden av sjön.
Det är där de ska campa.

Det är någon gång mellan åtta och nio på kvällen. Pojkarna reser tältet och tänder sedan en eld vid stranden. De ska grilla korv.
Ingen av dem vet att det här är John sista kväll i livet. De sitter och pratar och har roligt. Vad pratar de om? Sommaren som gått? Musik? Kanot? Flickor? Mopeder? Skolan som ska börja?

Mordet
Det är elden som lockar till sig Johns mördare.
Fyra ungdomar, två artonåringar, en sjuttonåring och en femtonåring, alla skinnhuvuden och nazister, har också sökt sig till sjön, till en annan udde.
De har laddat upp rejält med öl och sprit. De skriker över till John och hans kamrat, men får inget svar. De beslutar sig för att se efter vilka som är borta vid elden. Kanske kan det bli en rolig kväll. Där kan ju finnas någon att bråka med.

Femtonåringen sänds iväg som spanare. Han blir förtjust: en av pojkarna vid elden är John Hron, en pojke han inte gillar. Han har under läsåret bråkat med John och mobbat och slagit honom i skolan, till och med hotat att döda honom. I skolan går han under namnet Rambo.

Ingen kan säga varför han bråkat med John, kanske beror det på att han, till skillnad från andra elever, inte varit tillräckligt undergiven. John är visserligen lång, över 180 cm, och kraftig, nästan 70 kg, men nu har Rambo uppbackning.

Femtonåringen återvänder till sina kamrater och meddelar att han hittat en tönt och idioten Hron vid elden. Han vill att alla ska följa med och ge John stryk, ja, han föreslår till och med att man ska slå ihjäl honom.

De andra vill dricka ett tag till, och det kan de lugnt göra. Stigen från pojkarnas tältplats tillbaka till vägen går nämligen förbi den plats där de just nu sitter och dricker. Mellan halv elva och elva klampar alla fyra in hos John och hans kamrat.
Misshandeln inleds omedelbart. En av artonåringarna kastar en flaska i huvudet på John, och börjar slå och sparka på honom. Han faller omkull.

John ska säga att han älskar nazister. Han vägrar och får stryk tills han gör som han är tillsagd. Han får mer sparkar ändå, kanske för att han tidigare uppenbarligen ljugit och sagt att han inte gillar nazister.

Femtonåringen tar vid och ger John flera sparkar, varav en mycket hård träffar John i bakhuvudet. Vid det här laget är John skräckslagen. Åtminstone tre i gänget attackerar honom, ofta utan någon som helst förvarning, också bakifrån. Hans ögon är enligt en av de åtalade vidöppna som klot, och han kan inte fokusera sin blick. Den irrar oupphörligt fram och tillbaka.

Han darrar och sitter till slut på huk med huvudet i sina händer för att i möjligaste mån skydda sig mot mer sparkar och slag. Det hindrar inte att han får mer. Han får en våldsam hoppspark, sparkar i sidan och mot huvudet. Gång på gång faller han omkull av de våldsamma sparkarna. Någon slår honom med brinnande ved i nacken. Någon knuffar omkull honom i elden. De tänder eld på pojkarnas tält. De stjäl och förstör deras saker. John och kamraten ber att få gå hem, men det får de inte. I stället fortsätter man att misshandla John med sparkar och slag. Till slut blir han liggande. Hans ansikte är blodigt och svullet.

Bilden av vad som händer under de ohyggliga timmarna är oklar. Mördarna minns inte, eller vill inte minnas, så mycket under polisförhöret. De skyller på varandra.
Ibland gör de uppehåll i tortyren. De ber hycklande om ursäkt, säger att sparkar och slag varit misstag, bjuder John på öl och anslår försonliga tongångar. Ingenting tycks dock kunna hejda nya utbrott av våld. Det räcker inte att John mot allt vad han tror på har sagt att han gillar nazister. Han måste ha mer stryk ändå. Det är katternas lek med råttan, och de njuter av hans ångest och rädsla. Det är en berusande känsla för dem att så totalt ha en pojke som skakar av skräck i sitt våld.

Efter en sista uppblossande misshandel kastar de honom i sjön.
John kvicknar till och simmar utåt. Han har ont, han är omtöcknad och rädd, men han är en duktig simmare. Ganska snart upptäcker skinnhuvudena att det inte var så bra att kasta i John. De kan ju inte slå honom. De skriker åt honom, kräver att han ska komma tillbaka, men han svarar inte, håller sig kvar ute på sjön i en kvart. Någon kommer på att tvinga kamraten att ropa att han kommer att få stryk i Johns ställe om han inte återvänder. Livrädd som han är gör han så. Han ropar på John och vädjar att han ska komma tillbaka, och John svarar på hans rop.

Uppgifterna om vad som nu händer är osäkra, och klaras aldrig riktigt ut under polisförhören. Det enda man vet är att en av artonåringarna och sjuttonåringen nu går och att de tar Johns vettskrämde kamrat med sig.

Det är just i det ögonblicket John fattar ett ödesdigert beslut: han vänder åter in mot land. Är det av oro för kamraten? Tror han att alla kommer att gå, eller tror han att bödlarna inte ska slå honom mer? Han har ont och han är rädd, men han förstår inte vidden av det hat hans bödlar känner. Han är bara fjorton år.

Vi kan inte veta hur John tänker i det ögonblick han börjar simma in mot stranden, men hans beslut får ohyggliga konsekvenser för honom.
Femtonåringen och en av artonåringarna står och väntar. Det är de två som varit mest aktiva under misshandeln, och de har hat kvar så det räcker. Misshandeln tar fart med ny målmedvetenhet och effektivitet, och nu finns ingen flykt. Ett knytnävsslag mot ansiktet fäller John till marken. Han ramlar baklänges, och slår i huvudet i klippan. Han släpas över till en gräsplätt. De båda mördarna vill göra det bekvämt för sig när de ska sparka honom. Hårda, hårda sparkar träffar hans huvud, men han värjer sig nu inte längre med sina armar.

Bödlarna ser att John rör sig, men han skriker inte, han bara vrider sig i plågor, mumlar något de inte kan förstå. Nu är katt- och råttaleken slut. Det roliga är över. Mördarna är nöjda och lyfter, släpar och rullar John till strandkanten och sparkar i honom. Strax innan han ramlar i hör de honom åter mumla någonting.

Den här gången märker John knappast att han är i vattnet. Han drunknar och sjunker sakta mot sjöns botten. De båda mördarna står kvar och rullar en cigarett. Ingen av dem lyfter ett finger fastän de förstår att John håller på att dö.

Mördarna vänder ryggen åt den fruktansvärda scenen och ansluter sig till de andra. En av dem berättar att John sjönk som en sten, när de kastade i honom andra gången. Bödlarna drar sig hemåt och lägger sig. Johns kamrat får lift med en bil, kommer hem och slår larm.
Bara några timmar efter att Johns mor skjutsat ut honom till Ingetorpssjön ligger han död på sjöns botten, misshandlad till oigenkännlighet.


Mordet skedde 1995 ( augusti ) och i Januari 2001 släpptes den av mördarna som fått längst straff. Han är idag 27 år och en fri man. Straffet för honom var 8 år (släpptes fri efter 6 år) och för de tre andra blev det 10 månader, 4 månader och en frikändes helt.

1998 skändades Johns grav, någon drog loss gravstenen med hjälp av linor och en bil. Sedan sparkades lyktor och blommor sönder. Någon bestämde sig för att föräldrarna inte lidit nog.KOPIERA OCH SÄTT IN PÅ DIN BLOGG, VISA ATT DU BRYR DIG!
STOPPA VÅLDET!!

Kommentarer
Postat av: jessica

ja. det är bra. jag kan inte ens titta på honom. mår illa av tanken på vilka sjuka människor det finns.

Postat av: realisten

tyvärr måste jag säga att de nästan e försent..Våldet som man läser om dagligen i tidningar mot kvinnor är ju en droppe i havet.. störst risk att bli misshandlad eller mördad är ju trotts allt killar & män.. de har de alltid varit, även om vådet blivit grövre så har de funnit sååå länge och nått skulle gjorts för länge sen innan våld blev endel av människors vardag.. för jag e knappast ensam om att knappt lyfta på ögonbrynen när jag läser om en misshandel i tidningen.. men men bättre sent än aldrig..

2007-12-04 @ 21:53:21
Postat av: Anonym

Jag är lite allergisk mot att peka ut ett enskilt mord så långt bak i tiden och lyfta fram som nåt heligt och större än alla andra mord. Sen knarklangaren Hron slogs ihjäl har hundratals unga killar och tjejer blivit ihjälslagna i Sverige. Är de inte lika mycket värda?

2007-12-05 @ 10:55:02
Postat av: Anonym

Jag är lite allergisk mot att peka ut ett enskilt mord så långt bak i tiden och lyfta fram som nåt heligt och större än alla andra mord. Sen knarklangaren Hron slogs ihjäl har hundratals unga killar och tjejer blivit ihjälslagna i Sverige. Är de inte lika mycket värda?

2007-12-05 @ 10:56:00
Postat av: Sandra.

Anonym: Du borde förstå att detta inlägget är till för att få upp ögonen på folk om hur ETT fall av miljoner sett ut. Så jo, alla är lika mycket värda. Har du inte läst texten? Det verkar inte så.. Eftersom du tror att jag har denna texten på min sida för att detta mordet är heligt och större än alla andra, enligt dig.

2007-12-05 @ 11:39:33
URL: http://sweetsandra86.blogg.se
Postat av: Anonym.

http://intelligence.justdiscussion.com/your-first-forum-f1/d-today-s-topic-is-smile-and-some-communication-t4.htm

jag vet inte om detta e så bra att visa folk.... det finns folk där ute som förstår o vissa som inte förstår.....
men samtidigt jag gör exakt samma sak me det forumet jag har.... titta gärna på det och lägg in en kommentar om du pallar... det är på engelska dock*

denna topic som jag skickade till dig har mkt med sånt här att göra, hur folk bara för att dem är annorlunda/inte förstår varann hatar varandra, Fruktansvärt! kan inte äns föreställa mig hur hans föräldrar måste känna sig..... o hur rädda dem måste vara, det värsta i allt detta e att du skrev där längst ner "Någon bestämde sig för att föräldrarna inte lidit nog" vilket betyder att det är offentlig info att gänget fortsatt tortera föräldrarna, min fråga är: vad gör polisen egenltien?.............

Postat av: Anonym

JÄVLAR va sjuka människor hur fan kan man göra något sånt, man känner sån enorm frustration inom sig. Tänk om man fick reda på va de bodde då skulle jag fan göra samma sak mot dem och fråga va de tycker sen när de ser ut som en pumpa. Fyfan va vidrigt.......//katten

2007-12-09 @ 13:35:32
Postat av: Anonym

Sjukt...

2007-12-09 @ 14:34:28
Postat av: Johan

Fy Faaan vilken sjuk grej, att de ens släpps ut i verkliga livet igen och får möjligheten till att fortsätta sina liv som vem som hellst..
sinnessjukt!!!

2007-12-09 @ 23:34:03
Postat av: Markus

Sadisterna blir fler och fler. Undrar varför?

Säger detsamma, detta har pågått länge och det finns inte mycket att göra åt det. Tyvärr räcker inte kopiera/klistra in för att stoppa sadisterna.

2007-12-10 @ 22:29:12
Postat av: Simon

Det är helt sjukt det här. Blir så fruktansvärt upprörd när jag läser det.
Johns mamma & pappa var och hade en föreläsning för oss när jag gick i skolan och då berättade dom allt om det här. Väldigt starkt av dom

2007-12-12 @ 15:43:39
Postat av: damir

Jag personligen hoppas dom här ungdomarna behöver dödas asså verkligen dödas knulla deras mammor hoppas dem dör, återuppföds o dör igen jävla mesar ush hade jag bara vetat vem dessa va så hade jag misshandlat dem till döds :@ AHHHHHHHHHHHHHh

2007-12-14 @ 00:04:23
Postat av: Gus

Nice Sandra, ett litet steg i rätt riktning.

Texten känns lite väl dramatiserad (kanske bara jag), men den får ut sitt budskap.. Men som många skrivet här, det är för mkt våld i världen och man får svårt att ta till sig allt. Känner mest för Johns kompis i detta läget, vilken skuld han måste känna.

Realisten!
- Vad är det för feminist propaganda? snälla...

2007-12-17 @ 06:51:56
URL: http://gus1985.blogspot.com
Postat av: Sören Jonsson

Man får stor avsky för det som har hänt, det var säket

alkohol inblandat. En av killarna tycker säkert att det var häftigt att ge sig på honom och de spårar ut helt.Som du beskriver det så känns det för mig att det här killarn som utförde misshadeln saknar empati. De kan allså inte förstå hur Jhon eller känns hur det är att bli så svårt misshanlad. det tycker att det är bara en kul gräj. jag tycker att det borde inte bara bli fängelse utan något mer, för jag tror att de här personerna kan myket väl göra om det om de blir pressade.

2008-01-03 @ 22:25:00

Kommentera nåt sött här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback